Проблемът с iPhone батериите, който започна, когато стана ясно, че Apple умишлено намалява производителността на по-старите модели, най-напред доведе до конспиративната теория, че гигантът прави това, за да пласира новите си iPhone модели. По-късно се оказа, че причината е напълно различна и е свързана с това да се удължи животът на батерията.

Няколко години по-късно казусът вече достигна своя логичен изход и голям брой iPhone собственици могат да попълнят искане, с което да получат обезщетение от Apple в размер на 25 долара. За това се класират хора, които са американски граждани и притежават или са притежавали iPhone 6, iPhone 6 Plus и iPhone SE, работили с iOS 10.2.1 или по-нова, както и притежатели на iPhone 7 или iPhone 7 Plus, работили с iOS 11.2 или по-нова преди 21 декември 2017 г.

След съдебното споразумение Apple ще изплати между 300 и 500 милиона долара на засегнатите потребители, но предвид огромния брой iPhone собственици сумата на човек е приблизително 25 долара. Всички искове трябва да бъдат отправени до 6 октомври, като изискването е кандидатите да се откажат от правото да съдят компанията по същия въпрос.    

Без изненада Apple многократно отхвърля всички обвинения по делото и твърди, че се е съгласила на споразумението, „за да избегне скъп и неудобен процес“. В текста му ясно е написано, че компанията не признава никаква грешка от своя страна. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Google преминава към расово неутрален код

 

Тагове: