Буквално за една нощ Tesla въведе големи увеличения на цените в цялата си гама превозни средства чрез актуализация на своя онлайн конфигуратор.

Най-евтината електрическа кола - Model 3 - сега започва от 47 000 долара.

Скокът идва, след като Илон Мъск обяви в Twitter, че Tesla и SpaceX наблюдават значителна инфлация, така че сега промяната е факт. Така или иначе през цялата 2021 г. се наблюдаваше значително постепенно увеличаване на цените при автомобилите на компанията. 

В началото на годината нещата започнаха спокойно, но миналата седмица Tesla приложи първото си увеличение на цените, като таксува 1000 долара допълнително за всички превозни средства, оборудвани с батерии за дълъг обхват.

Сега тази нова актуализация на цените включва по-значителни увеличения.

Модел 3 със задно задвижване, най-евтиното превозно средство на Tesla поскъпна с 2000 долара днес до 46 990 долара.

Модел 3 Dual Motor задвижване на всички колела получи увеличение на цената с 2500 до 54 500 долара, но както беше споменато по-горе, той също получи увеличение от 1000 долара едва миналата седмица.

Model 3 Performance също получи значително увеличение с 3000 долара и сега достига до 61 990 долара.

Що се отнася до Model Y, Tesla увеличи базовата цена с 2000 долара до 62 990 долара.

Версията Performance на електрическия SUV също получи увеличение на цената с 3000 долара до 67 990 долара.

Водещите Model S и Model X също не бяха пощадени във вълната от поскъпване. Модел S сега започва от 99 990 долара – допълнителни 5000 долара спрямо предишната цена. Model X изненадващо остана в безопасност при много предишни вълни на увеличение на цените от Tesla, но не и този път. Електрическият SUV има увеличение на цената с 10 000 долара, за да започне от 114 990 долара.

Всички тези увеличения на цените в цялата гама се отнасят само за нови поръчки, които се правят, считано от днешна дата. За повечето версии Tesla насочва срок за доставка от поне няколко месеца - до края на годината за най-евтините версии.

Както съобщихме миналата седмица, Tesla наблюдава огромен скок в поръчките напоследък, който изглежда е свързан с повишения интерес към електрическите автомобили поради скока на цените на бензина.

Снимка: Pikrepo

Виж още: В разгара на енергийната криза поръчките на Tesla скочиха