Илон Мъск обяви пред служители на Tesla, че компанията се надява да пусне през 2023 г. станалата митична вече евтина кола на компанията. Милиардерът намекна дори, че возилото с планирана цена от 25 000 долара може да не разполага с волан.

Въпросният модел бе обявен от Мъск миналата година с аргумента, че напълно автономна е-кола на цена само 25 000 долара ще бъде страхотна оферта. Според Мъск ниската цена ще бъде достигната благодарение на новата батерия на Tesla, която може да редуцира разходите за батерия с над 50 процента. По-късно миналата година Tesla обяви плана си да построи нов развоен център в Китай, където да сглобява нова е-кола. Според мнозина именно това ще бъде родното място на бюджетния автомобил, който понякога наричат Tesla Model 2.

Пак тогава Tesla показа скица на малък хеджбек с футуристична визия.

„Искаме ли изобщо тази кола да има волан и педали?“, е възкликнал Мъск по време на срещата със служители, намеквайки, че за новата кола Tesla ще заложи на пълната автономност.

Още през 2019 г. Tesla показа изображение на кола без волан и педали и обяви, че се надява да пусне такъв автомобил в продажба до две години. Нещата днес са далеч по-скромни и Tesla се готви да пусне своя Full Self Driving Beta софтуер за клиенти в САЩ до края на месеца. Този софтуер все още изисква вниманието на водача и Tesla се надява, че събраните от него данни ще позволят бъдещите му версии да са по-безопасни от човек шофьор и да получат одобрение от регулаторите.   

Снимка: Tesla

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

 

 

Тагове: