През последните седмици слуховете за Apple Car утихнаха с изключение на това, че компанията разширява своя автопарк в Калифорния. Но нещо друго се чува от изток: според Korea Times Apple отчитат развитие в преговорите относно собствен автомобил с потенциални корейски партньори.

Медията твърди, че според източници от индустрията от Apple са осъществили контакт с множество корейски производители на електрически компоненти.

„Представители на Apple са били в Корея за бизнес разговори с корейските си партньори в сектора на полупроводниците и дисплеите. Както се вижда от бизнеса със смартфони на Apple, компанията търси бизнес партньори в Корея и за своя бизнес с електромобили“, казва за The Korea Times висш изпълнителен директор от компания в индустрията, пряко ангажиран с проблема.

„Без партньорства с корейски доставчици Apple няма да може да завърши своя бизнес план за електромобили. Доколкото знам, Apple са разговаряли с LG, SK и Hanwha, но разговорите са все още в ранен етап.“

През последните няколко месеца Apple са обсъждали евентуално партньорство с широк кръг утвърдени производители на автомобили. Те включват Hyundai/Kia, Nissan, BMW и Canoo. Дори идеята за проект с Hyundai/Kia беше представена като постигната сделка, преди по-късно да бъде отхвърлена. Все пак продължава да се говори за незначителни партньорства между двете страни.

Сега изглежда, че Apple са преместил преговорите на друго място в Южна Корея, тъй като компанията е имала „напреднали срещи“ с SK Innovation, производителите на батерии за електромобили на SK Group и LG Electronics, заедно с базирания в Канада производител на авточасти Magna International.

Представители на SK и LG Electronics заявяват, че е „трудно да се потвърди“ дали подобни срещи са се случили в отговор на въпроси от Korea Times.

Що се отнася до този момент, все още не е ясно какво Apple планира да създаде в рамките на проекта Apple Car: това може да е автомобил за продажба директно на потребители, кола за споделяне на пътувания или дори просто технология за други превозни средства. Дали въобще ще стартира, също е неясно, а докладите твърдят, че това може да се случи както утре, така и след няколко години, но поне ще бъде в рамките на това десетилетие.

Снимка: Unsplash

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници