Въпреки че мнозина не гледат на Ford като сериозен играч при системите за автономно шофиране и асистенция на водача, компанията показа, че тези хора не са съвсем прави. На специално събитие в Мичиган Ford обяви Co-Pilot360, пакет от автономни функции, които ще бъдат стандартни за всеки кросоувър модел на марката до 2020 година. Пакетът съдържа автоматично аварийно спиране със засичане на пешеходци, система против напускане на пътната лента, асистент за мъртвата зона, автоматични светлини и камери.

За технологиите

Автоматичното спиране е много полезно, ако не успеете да видите пешеходец, който изскaчa на пътя. Системата дава звуков и светлинен сигнал, ако човек тръгне към пътното платно. Ако не реагирате на време, спирачките ще се задействат сами. Ford обещава да оборудва 91% от автомобилите си с тази система преди 2020 година.

Системата против напускане на пътната лента ще кара волана да вибрира, ако се доближите твърде много до маркировката. Ако все пак не реагирате, колата сама ще се центрира в пътното платно. Ще бъде внедрявана и камера, която следи поведението на водача. Ако системата засече, че не следите пътя внимателно, ще задейства звуков и светлинен сигнал, който да отвори очите ви (в буквален или преносен смисъл).

Асистентът за мъртва зона или т.нар. сляпа точка засича когато автомобил или друг обект навлезе в тази зона и вие не можете да го видите. Сигнализацията към водача за това става с оранжева светлина на страничните огледала.

С тази новина, Ford ни подсказва, че съвсем скоро технологиите за автономно шофиране и асистенция на водача ще са част от всяко превозно средство на пътя, а не само от тези, които са поръчани с най-висок пакет технологични иновации. Дали това, че тези функции ще са стандартни, означава, че базовите цени на новите автомобили ще са по-високи? Бих се обзаложил, че това е така.

Как Ford ще постигне целта си

На същото събитие в Мичиган Ford сподели и кои ще са основните продукти, с които компанията ще финансира разработката на модерните си функционалности. Работните пчелички за “синия овал” ще бъдат кросоувъри с хибридни системи, било то традиционни или Plug-in хибриди. Още преди време бяха обявени планове за хибриден F-150 и Mustang, а сега стана ясно, че освен това, ще видим Escape и Explorer с електрическо задвижване. Новото поколение на класическата офроуд машина Bronco също ще получи електромотор.

Фактът, че Ford залага много на високопроходимите си коли не е случаен. От много време (говорим за десетилетия) F-150 е най-продаваният автомобил в сегмента си. Не само това, компанията производител обяви, че F-сериите имат повече приходи от Facebook, Coca-Cola и Nike. Впечатляващо, нали?