Ford патентова технология за използване на дронове при повреда в техните коли. Ако в един от сензорите на вашия автомобил възникне повреда, спасителен дрон ще долети и ще кацне на покрива ви.


Ако възникне повреда или друга ситуация, която възпрепятства нормалната работа на един или повече сензори в автомобила, той регистрира това в своя бордови компютър. След това автомобилът подава сигнал за възникналия проблем и чрез специална мрежа, свързваща устройствата, този сигнал се приема от един от въпросните дронове. Летящото устройство намира път до вас и се прикача към вашия автомобил. След това поема ролята на сензор и помага на автомобила да се придвижи безпроблемно до най-близкия сервизен център, където повредата да бъде отстранена.


На теория технологията звучи много добре, но едва ли ще бъде използвана на практика. Повечето от тези патенти не стигат никога до практическо приложение. Много от тях биват регистрирани само за да не може друг производител да го направи. Дори и Ford да иска да използва тази технология, дроновете все още не са особено евтини. А дронове със сензори и компютърна мощност, необходима за изпълняването на тези операции, са още по-скъпи. Освен това в много райони има ограничения за полети на дронове.
Едва ли някога ще видим свободно летящи дронове, кацащи по колите ни, но все пак скицата изглежда интригуваща. А инженерите на Ford за пореден път ни показаха, че имат интересни идеи.

Тагове: