Harley-Davidson няма да произвежда и продава повече двуколесни возила в Индия след близо 10-годишно присъствие на марката в страната.

В световен мащаб именно Индия е държавата, в която се произвеждат и съответно продават най-много мотоциклети – над 17 милиона бройки годишно. За периода от 2011 до сега Harley-Davidson са успели да продадат едва 3000 бройки от иконичните си двуколесни возила.

За съжаление това не е първата международна компания, която се оттегля оттам. General Motors напуснаха индийския пазар през 2017, а от Ford обявиха, че от октомври преместват по-голяма част от активите си в съвместно предприятие с индийската фирма за превозни средства Mahindrа в друга държава. Причината за подобен отлив на инвестиции са високите данъци, които индийското правителство прилага върху чуждестранните компании, както и наличието на прекалено много по-евтини алтернативи. Според проучване на BBC от Royal Enfield продават един мотоциклет на цена около 2714 долара, а Harley – за около 6105 долара. Оттеглянето от индийския пазар също ще е на висока цена – експерти изчисляват, че това ще коства 75 милиона долара, като ще включва разходите са преструктуриране на компанията, разходи за съкращаване на служителите, както и закриване на производствения завод на компанията в Северна Индия.

Явно местният пазар се оказа доста костелив орех дори и за едни от най-мощните мотоциклети в света.

Снимки: shutterstock

Виж още: Лоши новини: Луната е радиоактивна