Илон Мъск заяви пред акционерите на Tesla, че неговият хуманоиден робот Optimus може да увеличи стойността на компанията от 580 милиарда долара днес до 25 трилиона долара в някакъв момент в бъдещето - това е 43 пъти повече. По време на събитието Мъск се е нарекъл "патологичен оптимист", твърди CNBC.

Говорейки по време на събитието, Мъск каза на акционерите, че един ден роботите Optimus ще изпълняват функциите си като C-3PO от "Междузвездни войни" и ще могат да изпълняват цял набор от задачи, като например да почистват, да готвят, да бъдат учители на деца и най-важното - да извършват заводска работа като например да помагат в изграждането на нови Tesla.

Мъск заяви, че Tesla ще започне ограничено производство на Optimus през следващата година и ще ги изпробва в заводите на Tesla. Ако те са нещо подобно на Starship, със сигурност ще има затруднения по пътя, тъй като ще се отстраняват различни проблеми.

Струва си да се отбележи, че идеята на Мъск ботовете Optimus да повишат стойността на компанията толкова драстично е малко фантастична на този етап и малко извън рамките на възможното. Забележително е, че Мъск дори не даде времева рамка кога според него компанията ще струва 25 трилиона долара, а има и онези коментари за него, че е патологичен оптимист, което предполага, че дори той смята, че тази цел може да е твърде амбициозна.

CNBC посочва, че общата стойност на S&P 500 в момента е 45.5 трилиона долара и ако Мъск успее да постигне оптимистичната си цел, тя ще бъде повече от половината от сегашната стойност на S&P 500.

С цел, която е малко по-близо, но все пак доста оптимистична, инвеститорът Кати Ууд, която оглавява фондовете Ark, смята, че Tesla ще успее да започне бизнес с роботизирани таксита, което ще повиши цената на акциите от 179 долара днес до 2600 долара до 2029 г.

С по-високите лихвени проценти, които бяха въведени с цел справяне с инфлацията, много от прогнозите на Кати Ууд пропаднаха главно защото компаниите, върху които тя се фокусира, са нови и може би все още не са печеливши. Нейният ETF ARK Innovation беше около 156 долара за акция през 2021 г., когато технологичните фирми се възползваха от блокирането на пазара, но оттогава цената се срина до 43 долара.

Времето ще покаже дали тя е права, но дори нейната прогноза за пазарна капитализация от 8 трилиона долара за Tesla изглежда твърде оптимистична, да не говорим за още по-голямата цел на Мъск.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки пиксел в игрите на бъдещето може да бъде създаден от изкуствен интелект