Още през тази година Valve отхвърли идеята за OLED версия на популярната си портативна игрална платформа, известна като Steam Deck. Компанията изтъкна, че смяната на оригиналния LCD дисплей с OLED панел ще бъде по-трудна, отколкото изглежда, и предположи, че оригиналният ще бъде стандарт за дълго време.

Е, изненада! Valve току-що пусна на пазара Steam Deck с OLED панел. Той има по-голям, по-качествен дисплей и множество други подобрения.

Оригиналният Steam Deck с LCD дисплей все още ще може да бъде закупен. Моделите 64GB eMMC и 512GB NVMe ще бъдат спрени от производство и ще се отличават с временно намаление на цените (съответно 349 и 449 долара) до изчерпване на количествата. В същото време оставащият 256GB NVMe модел ще получи значително постоянно понижение на цената до 399 долара и ще бъде запазен като новата версия за начално ниво. Това означава, че 399-те долара, които вчера сте похарчили за 64-гигабайтовия Steam Deck от начално ниво, днес ще ви осигурят модел с повече и по-бърза памет.

Междувременно ще има два OLED модела. Първият ще има 512GB NVMe SSD за 549 долара. Моделът от най-висок клас ще се предлага с огромен 1 TB NVMe памет за 649 долара.

А сега нека поговорим за това какво отличава Steam Deck OLED от LCD моделите.

Заедно с преминаването от LCD към OLED новата Steam Deck има физически по-голям панел. Оригиналният Deck имаше 7-инчов дисплей, измерен по диагонал, но новият модел има 7.4-инчов дисплей. Това е едва доловимо, но приятно предимство. Освен това дисплеят поддържа честота на опресняване от 90 Hz, което е приятно подобрение спрямо честотата от 60 Hz на оригинала и решение на едно от най-честите оплаквания от оригиналния Deck.

Още по-забележителен обаче е фактът, че OLED моделът има нов APU. Оригиналният Deck имаше персонализиран APU със 7 nm конструкция, но сега има 6 nm конструкция. Теоретично това би трябвало да позволи по-ефективно използване на енергията. Valve посочва, че това не би трябвало да доведе до по-добра производителност на игрите, но повече живот на батерията винаги е хубаво.

Говорейки за живота на батерията, OLED моделът има и физически по-голяма батерия. Тя разполага с 50 WHr, което е с около 25% повече от 40 WHr в оригиналния модел.

Когато комбинирате новия APU, по-енергийно ефективния OLED дисплей и по-голямата батерия, според Valve получавате от 30 до 50% повече живот на батерията на Steam Deck OLED. Дори да видите само част от това обещание, все пак е голям скок.

Steam Deck OLED също така тежи по-малко от оригинала и работи при по-хладни температури. Това се дължи на факта, че OLED панелът тежи по-малко от LCD панела, а вентилаторът вътре е по-голям с някои актуализирани термични характеристики.

И накрая, Steam Deck OLED поддържа Wi-Fi 6E, което води до по-бързи скорости на изтегляне, ако рутерът ви поддържа протокола.

Снимка: Unsplash/Valve

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck

 

Тагове: