След над два века, посветени на производството на оръжия, Калашников решиха, че им е време да поемат в още една посока: тази на електромобилите. Патентни изображения, публикувани наскоро в отворената база данни на Федералния институт за интелектуална собственост на Русия (FIPS), показват възможната производствена версия на два малки градски електрически автомобила - съответно четири- и триколесни. Идеята не е чак толкова нова: още през 2018 г. компанията представи своя прототип UV-4 по време на международния форум ARMY. Година по-късно видяхме и UV-4 такси, което беше с подобрена климатична система.

Интересно е, че концепцията за електромобил не се различава особено от досега видяното. Ако приемем, че ще споделя същите спецификации с предшествениците си, тогава той ще има батерия, която трябва да позволява максимална скорост от 80 км/ч и 150 км обхват. Компанията също така предлага мощност от 67 к.с.

Триколесният вариант също следва общоприетия от Калашников дизайн, но е по-малък и най-странната характеристика е, че няма врати. Но пък разполага с панорамен покрив, което все пак е интересна екстра на фона на останалото.
Все още няма обявен срок, в който предполагаемо може да очакваме някой от автомобилите да премине от прототип към реален производствен процес, но определено тази визия, напомняща косачка за трева, едва ли ще спечели много фенове. Отзивите за първата им концепция, базирана върху Москвич 412, бяха много по-красноречиви. Така че съвсем не е ясно дали някога ще успеем да видим Калашников в действие по пътищата.

Снимки: Калашников

Виж още: Русия настоява Apple и други технологични гиганти да отворят офиси в страната