Дмитрий Рогозин, ръководител на руската държавна космическа корпорация Роскосмос, каза, че планира да позволи на космонавти да летят на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX до Международната космическа станция.

Това е поразителен обрат в тона, като се имат предвид обтегнатите отношения на Рогозин с НАСА и особено с изпълнителния директор на SpaceX Илон Мъск. Директорът покани Мъск на чай в дома си в Русия миналия месец, което бележи началото на забележителна промяна в поведението, тъй като двамата имат сериозна история на взаимни нападки. Идеята е да се смесват астронавти на НАСА и руски космонавти при бъдещи изстрелвания на космическия кораб, което ще подобри взаимодействието при общите мисии на двете държави.

„Според нас SpaceX вече е придобил достатъчно опит, за да можем да качим нашите космонавти на Crew Dragon“, каза Рогозин чрез преводач на пресконференция в понеделник, цитиран от SpaceNews.

Според SpaceNews най-скорошният вариант, когато руски космонавт може да пътува до МКС на борда на капсула Crew Dragon, може да бъде мисията Crew-5 през втората половина на 2022 г. Новината идва, след като НАСА и SpaceX завършиха своя преглед на готовността за полети за предстоящото изстрелване на 31 октомври, когато е планирана мисията Crew-3.

SpaceX е доказала летателната годност на своя космически кораб Crew Dragon пет пъти, четири от които са били полети с екипаж в орбита.

Руският космически кораб „Союз“ има много по-дълга история и е бил в експлоатация от повече от половин век, като първото му изстрелване с екипаж е извършено през 1967 г. Въпреки че неговите конфигурации и технологии са актуализирани много пъти след първото му пътуване през 60-те години, цялостната платформа все още има поразителна прилика с дизайна отпреди десетилетия.

Признават ли Рогозин и Роскосмос поражение, като планират да летят с космонавти на борда на Crew Dragon на SpaceX? Неговото одобрение идва в необичаен момент, като руски служители разкриха по-рано тази година, че страната планира да изостави МКС след две десетилетия непрекъсната международна дейност и сътрудничество.

Може би Русия просто си гарантира, че руските космонавти ще бъдат на борда на застаряващата база до горчивия ѝ край - или това може да е опортюнистична игра.

При такова решение страната ще постави значителна сума пари на масата. Миналата година НАСА се раздели с 90 милиона долара за място на „Союз“, като не е ясно колко Русия ще трябва да плати на НАСА и SpaceX, за да пуснат член на екипажа на борда на Crew Dragon.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството