Русия изглежда сериозно решена да изисква големите чужди технологични компании да разкрият свои официални представителства в страната. Местният комуникационен регулатор Роскомнадзор призова 13 чуждестранни и предимно американски компании да отворят официални офиси в Русия до края на 2022 г., за да се съобразят с нов закон, който ще влезе в сила от 1 юли догодина. В списъка влизат познати технологични имена като Apple, Google, Facebook, Telegram, Tiktok и Twitter.

Законът изисква интернет компании с над 500 000 хиляди дневни потребители да имат местни офиси. Онези, които нарушат изискването, ще бъдат наказани с ограничаване на рекламите, събираните данни или дейността им ще бъде спряна изобщо. Както може да предположите, Русия ще иска да използва този закон, за да упражнява по-голям контрол върху тези компании и тяхното съдържание. Москва вече влезе в пререкание с Apple няколко пъти, включително и за монополната позиция на Арр Store. Като има непосредствен досег и контрол върху местните офиси, Русия може да упражни натиск за цензурирането на съдържание, което не се харесва на властите, като например публикации в социалните медии в подкрепа на политическата опозиция на режима на Путин.

Решението на Москва прави тази комплексна ситуация още по-трудна. Русия е значителен пазар, който много компании не биха искали да загубят, но съобразяването с това изискване отваря вратата за цензура и нарушаване на човешките права.

Така при всички положения големите имена в технологичния бизнес скоро ще трябва да вземат трудни решения, независимо от избора им.

Снимка: Pxfuel

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?