От Kia обявиха, че разработват нова технология за бързо безжично зареждане. Новата разработка може да видим още в следващото поколение на Soul EV. Е, не е учудващо, имайки предвид, че това е единственият изцяло електрически модел на компанията.

Решението на корейската компания за безжично зареждане ще предоставя 10 киловата енергия с коефициент на ефективност от 85%. Едно от удобствата е, че не е нужно автомобилът да бъде паркиран на точно определено място. Дори да е леко изместен встрани, пак ще се зарежда безпроблемно.

Безжичното зареждане при автомобилите работи точно както при смартфоните. Има излъчваща клетка в зарядната станция и приемаща клетка в автомобила. Когато се доближат, създават електромагнитно поле помежду си, по което се предава енергия. Разбира се, по пътя има известни загуби. Основната борба на инженерите е да сведат тези загуби до минимум.

Виждали сме разработки на безжични зарядни с повече мощност, но никога реално работеща система. BMW вече използва подобна система за своя хибрид 530е, но там мощността е едва 3.2 киловата.

Много други компании потвърждават, че това е следващата стъпка за електромобилите, като работят в същата насока. Continental иска да инсталира такива зарядни клетки по паркингите, за да могат колите лесно да се зареждат, докато престояват. Qualcomm пък работи по това да постави безжични зарядни по пътищата, които да предават енергия към колите, докато те се движат.