Докато по-голямата част от автоиндустрията е вперила поглед в изложението в Ню Йорк, в другата част на страната, в Калифорния, една прохождаща компания представи първите си модели. Северноамериканското подразделение на китайската компания Sokon, SF Motors, представи SF5 и SF7. Това са съответно среден и голям размер кросоувъри, които са изцяло електрически. Ще бъде възможно да бъдат поръчани до края на годината, а доставките ще започнат през 2019 година.

И двата модела на SF Motors обещават над 1000 к.с. мощност, която ще ги изстрелва до скорост 100 км/ч за по-малко от 3 секунди. Внедрена е и платформа за увеличаване на пробега, която използва мощни вградени генератори. SF Motors сподели, че сама е разработила батериите си, които позволяват пробег от около 500 километра. Компанията вече работи по следващо поколение батерии, които ще бъдат вградени директно в шасито на автомобила.

Самите автомобили, които бяха представени тази седмица, са просторни и много удобно проектирани. Интериорът разполага с голям сензорен екран, а приборното табло се прожектира точно под линията на очите на водача за по-малко разсейване.

Фактът, че SF Motors има зад гърба си голяма компания като Sokon, дава възможност на американската фирма да прави собствени вложения. Освен за проучвания и разработка, с каквато цел бяха построени центрове в различни точки в Щатите, Германия, Китай и Япония, SF Motors плати и 33 млн. щатски долара за компанията за батерии InEvit. Последната беше собственост на един от съоснователите на Tesla, Мартин Еберхард. Той е директор по иновационните технологии в SF Motors в момента.

Въпреки че SF Motors е единствената компания, която има фабрики за производство на изцяло електрически коли и в Щатите, и в Китай, електрифицирането не е единствената ѝ специалност. Автомобилите на компанията ще имат функционалности с ниво 3 на автономност. Това означава, че ще се налага минимална човешка намеса при движение. Автомобили, използващи тази технолгия, ще се движат по пътищата от 2020 година.

На пръв поглед всичко звучи и изглежда много добре, но има и още въпросителни. Като за начало не знаем на каква цена ще се предлагат автомобилите на SF Motors. Въпреки това амбициите на компанията да се превърне в производител на електромобили в световен мащаб изглеждат сериозни.