Какво е енергия? Ако се върнем назад към училищните години, това е физична величина, която характеризира способността на дадена система да променя състоянието на заобикалящата я среда или да извършва работа. Самата дума означава действие, активност, сила. Но това са по-дистанцираните ѝ определения. Всъщност енергията може да е това, което получаваме от страстта, от позитивното, от интересните изживявания, хубавите емоции, от приключенията. Представете си колкото е вълнуващо, че живеем във времена, в които можем с лекота да преодоляваме разстояния, да откриваме нови места, да променяме себе си? “Някъде нещо невероятно очаква да бъде опознато”, и ако думите на страхотния Карл Сейгън са по-скоро насочени към далечни светове, дали всяко ново място не е именно такова, преди да го открием?

 

За видеото пък се включи симпатичната ми колежка Цвети Панчева, която внесе не просто свежест, но и интересната си гледна точка.

Именно върху това мислех, докато шофирах новия член на най-популярния днес сегмент в света на автомобилите - B-SUV, или компактния кросоувър. Както вече сте разбрали от заглавието, това е Kia Stonic, представен тази година у нас на Автосалона в София. Размислите тръгнаха от името Stonic, което комбинира думите Speed (скорост) и Tonic (“ободряващ” при директен превод или ако търсим още по-дълбок смисъл - първата нота от музикалната скала). И не трябва ли това да са именно емоциите, които носи този клас автомобили? Ако оставим настрана постоянната надпревара за по-интересно и разчупено име, Stonic наистина подхожда на градския кросоувър на Kia. А защо, ще научите в следващите редове.

Kia Stonic е модел, базиран на хечбека Rio и намиращ се между него и Sportage. Иначе казано - споменатия вече толкова популярен напоследък сегмент B-SUV. И “популярен” не е лековато подхвърлена дума - към момента отговоря за над 1.1 млн. продажби в Европа, а през 2020 година ще бъде най-популярният сегмент на автомобилния пазар. Ето това е конкурентна среда! Това, разбира се, е положително за потребителите и от Kia го разбират. Именно затова и Stonic идва с някои приятни екстри, които са по-редки в сегмента, добро оборудване и в по-ниските нива и конкурентна цена. Но преди всичко - много, много приятен дизайн, подкрепен от богати възможности за персонализация.

За облика на Stonic се е погрижил Питър Шрайър, човекът, отговорен за революцията в дизайна на марката, а и не само за това - за един автомобил, който разчупи много този сегмент - емблематичното Audi TT от 1998 година. Шрайър въвежда в Kia вече силно отличимия елемент “тигров нос”, който и в Stonic е заел горда позиция. Тук обаче е подкрепен от някои типични SUV елементи, които да завършат по-агресивния и солиден вид на колата. Подчертана е от по-изразителната броня, както и с плавната преливка към LED светлините. Тук добрата новина е, че LED идва като стандарт и в базовия клас оборудване. Приятен елемент са и дневните светлини, които подчертават формата на фаровете. Долната решетка е за допълване на приключенския дух, а фаровете за мъгла са заобиколени от черен цвят и наподобяват въздухопроводи. Този елемент пък се грижи за по-спортния облик на Stonic.

По капака и по профила на автомобила откриваме леки линии, които хвърлят приятна сянка и съответно допълнителна изразителност. Много любим похват на дизайнерите, който винаги носи приятни резултати. Малко преди задницата и в края на задните стъкла е силната C-образна греда. При задницата бързо се открояват 3D светлините, а желанието е било да се запази идеята за динамика и по-спортно усещане. Около калниците и по цялото продължение на автомобила има пластмасови предпазители, които са намигване към големите SUV братовчеди на Stonic.

Именно тези добре съчетани комбинации от различни елементи (по-агресивни, спортни и приключенски) правят цялостна визия на Stonic толкова интересна и подходяща за сегмента. Когато към това добавим и възможността за допълнително персонализиране - покрив с различен цвят от останалата част на автомобила, Kia постига важната и открояваща се “фънк” визия, която търсят потребителите днес.

Stonic е със 75 мм по-висок и с 35 мм широк от Rio, дължината му е 4.14 м а просветът е 183 мм. Това го прави достатъчно удобен за града и за спокойния черен път, но е далеч от сериозните офроуд изживявания. Това не се и очаква от подобен модел, който не се предлага във версия 4x4, а само със задвижване на предните колела. Багажникът е с обем 355 литра, а ако имате нужда от още място - можете да бутнете седалките.

Двуцветният акцент може да продължи и в интериора - както по арматурното табло, така и по шевовете на седалките и волана. И докато съм на тази тема. Седалките са удобни, а мястото е достатъчно и за по-високи и едри шофьори. На волана са налични преки пътища, сред които настройка на круизконтрола, контрол на телефона и дори бутон към гласовия асистент на мобилния ви телефон, ако използвате Apple CarPlay или Android Auto. За инфотейнмънт системата след малко, тъй като на волана ще откриете и бутон за контрол на екрана, разположен между аналоговите оборотомер и скоростомер. На малкия екран получавате необходимата ви информация като разход, информация за изминатия път и т.н. През него правите настройки и на системата за предупреждение за сляпа точка и тази, която ви уведомява за идващ автомобил, когато излизате назад от паркинг.

Сред останалите системи за сигурност, които получавате в по-високото ниво на оборудване (ние тествахме върховото TX), влиза още автоматичната спирачка за града, която засича и пешеходци, и системата за следене на лентите на пътя и предупреждение при смяната им. Като стандартни идват контрол за стабилността и автоматична спирачка при старт от наклон.

Когато се качих в Stonic, първата ми задача беше да свържа телефона си към инфотейнмънт системата. По навик го направих с Bluetooth, тъй като основно използвам тази връзка за стрийминг на музика и телефонни разговори. “Порталът” към инфотейнмънт системата е 7-инчов сензорен екран, обграден от преки пътища. Това смятам, че е и най-добрата комбинация, тъй като, докато шофирам, е много по-удобно директно да натисна някой от физическите бутони и да се прехвърля от медия към карта. Единият бутон може да бъде програмиран да изпълнява ролята на пряк път до това, което използвате най-често.

След това реших да свържа телефона си и да изпробвам Android Auto. Въпреки че услугата все още не е налична официално у нас, достатъчно е да свалите apk файла ѝ и можете да се възползвате от функциите ѝ. Имате нужда от кабел, за да осъществите връзката, но след това екранът визуализира Android - имате достъп до някои приложения и до гласовия асистент. Към момента функциите му са относително скромни, но с времето и това ще се развива. Малко под екрана следват контролите за климатичната система, като под тях са и тези за отопление на седалките и една от изненадите - отоплението на волана. Цялостно интериорът успява да смеси няколко материала, запазвайки изчистената линия.

И така - енергия. Концентирах се върху пътя и се подредих на светофара. Имахме възможност да тестваме двигателя, който може би ще бъде сред най-търсените - 1,0-литров бензин T-GDI с мощност 120 к.с. Турбомоторът е съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Към момента не е налична автоматична, но и тази се справя наистина добре - плавна е, комбинирана с мек съединител и като цяло отговаря на плавното поведение на целия автомобил. Двигателят трябва да се справи с ускорение от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди - и наистина е достатъчно пъргав, за да се чувствате добре. По официални данни на производителя смесеният разход трябва да е около 5 литра на 100 км, а градският - 6 литра. По време на теста и снимането на видеото, където има повече ускоряване, разходът достигна до близо 10 литра. Очакванията ми са, че при по-нормално и равно шофиране ще получите осреднен резултат между тези две стойности.

Самият автомобил има малко по-твърдо окачване, което върши добра работа, ако карате по-динамично и осигурява нужната стабилност в завоите. Много високо оценявам маневреността му, тъй като това е една от силните и важни черти, когато говорим за този сегмент. Цялостно добро поведение в градска среда.

Макар и да идва малко по-късно на купона в най-популярния сегмент, Kia Stonic не забравя да вземе и представи най-добрите си движения. С приятен дизайн и добър пакет от технологии автомобилът е отлична конкуренция, която обаче има още едно силно оръжие на своя страна - 7-годишната гаранция на Kia.