След години усърдна работа китайският конкурент на GPS е почти завършен. Според slashgear сателитната навигационна система Beidоu е завършена в началото на декември, а съвсем скоро последните ѝ два сателита трябва да излязат в орбита. Технически това е третата фаза на системата, чието начало датира още от 2000 г., но на практика представлява кулминация на сателитната система в сегашната ѝ форма.         

Потребителите  в Китай обаче ще трябва да почакат още малко, докато получат реални подобрения за своята навигация. Добрата новина за тях е, че когато това стане, няма да е нужно да правят нищо, защото около 70 процента от смартфоните в Китай вече поддържат Beidou. Още поне 120 компании са изявили желание да използват картографската технология в свои продукти и услуги.

Подобна на руската ГЛОНАСС, стремежът на Китай за собствена навигация е преди всичко обоснован от нуждата за технологична независимост. GPS се управлява от САЩ и това дава опция на Вашингтон да ограничи или забрани достъпа в името на свои политически и военни интереси. Beidou ще осигури постоянна навигационна услуга и дава на Китай добра позиция за усвояване на технологии като 5G и самоуправляващите се коли.

Виж още: Китайската фабрика на Tesla произведе първите си коли

Тагове: