Използвате ли Google Maps? Разбира се, че използвате – днес не са много хората по света, които да не разчитат ежедневно на безплатната услуга за GPS навигация на Google. Колко често обаче ви се е случвало да сте буквално на метри от мястото, което търсите? Любезният глас на GPS-а не спира да настоява, че сте точно на указаната локация, но вие продължавате да се въртите в кръг и все по-изнервени да не можете да откриете търсения от вас адрес.

Много често причината за това е, че всички комерсиални системи за сателитна навигация съобщават данните за местонахождението с нарочно калкулирана грешка от плюс-минус няколко метра. Целта е да се предотврати злоупотреба с публично достъпни данни за геолокация, които могат да бъдат използвани от терористични организации например.

Със следващата генерация интегрирани GPS услуги обаче Google възнамеряват интересно решение за заобикаляне на този проблем. Посредством комбинация от добавена реалност, изкуствен интелект и компютърно „зрение“ компанията обещава никога повече да не ви се налага да обикаляте между блоковете в най-оживената част на града, вперили мрачно поглед в екрана на телефона си.

Разбира се, зад стремежа за подобрение на Google Maps услугите се крият доста по-сериозни мотиви от това да ви спестят няколко минути лутане. Днес точността на геолокацията е от критично значение в изключително много високотехнологични сфери – например доставките с дронове и самоуправляващи се автомобили.

Анонсирана в рамките на миналогодишната I/O конференция, Google Maps AR услугата вече е достъпна за избрани бета-тестери и макар очевидно все още да е в ранен стадий на разработка, тя вече демонстрира повече от сериозен потенциал.

Режимът за „добавена реалност“ всъщност очаква от вас да държите телефона си в ръка и да сканирате заобикалящите ви обекти, докато апликацията сравнява намиращите се наоколо сгради и забележителности с вече записаните в Street View базата данни на Google. Така в комбинация с GPS данните за приблизителната ви позиция приложението ще може да засече с много по-голяма точност действителното ви положение и да ви насочи в правилната посока. Като бонус системата ще ви предлага и куп допълнителна AR информация за намиращи се в близост ресторанти, забележителности, банки, аптеки и други полезни бизнес локации.

Разбира се, преди тази система да стане масово достъпна, има да се изясняват много и ключови въпроси. Например за момента системата е от полза единствено за пешеходците. Интегрирането ѝ в алгоритмите за автомобилна навигация би изисквало сериозна модификация предвид на вниманието, което ще трябва да ѝ отделите, за да я насочвате – нещо, което, разбира се, не е възможно, докато сте зад волана.

Предстои да бъде решен и въпросът с живота на батерията, тъй като, ако постоянно обикаляте с включена камера, телефонът ви едва ли ще издържи много време.

Как да направите сайта си по-сигурен и надежден?

---

За „David Bowie Is?”, музикалните приложения и защо не трябва да използваш телефона си единствено за „Facebook” браузинг

---

Изненадай любимия с дигитален подарък: Windows и Office лиценз от GoodOffer24

Тагове: