Apple предупреди за уязвимост, която засяга по-стари устройства на компанията. Ако разполагате с iPhone 5 и iPad 4 или техните по-стари версии, задължителното обновете вашия софтуер до последната налична версия преди 3 ноември. За някои модели това ще бъде iOS 9.3.6, а за други iOS 10.3.4 според тяхната възраст.   

Всяко устройство, което не бъде ъпдейтнато дотогава, може да очаква проблеми със своя GPS, както и неправилно посочване на датата и часа.

Още по-интересното е, че проблемът далеч надхвърля устройствата на Apple и потенциално може да засегне всяка джаджа с GPS, която не е пачната правилно. Анализатори наричат феномена Y2K за GPS.

Накратко скалата, чрез която GPS системите броят седмиците, стига до 1023. Когато дадено устройство стигне седмица 1024 и не е програмирано правилно, GPS системата се разваля и вече не може да предава достоверно време и локация.

Първият GPS брояч на седмици стартира през януари 1980 г. и за пръв път трябва да бъде рестартиран през август 1999 г. Вторият период на рестартиране на брояча е през тази година и ако устройството ви не е било правилно обновено досега, трябва да вземете мерки, за да не останете без така полезната навигация, на която разчитаме толкова много.  

Виж още: Всичко най-интересно с марка Google от събитието Pixel 2019

Тагове: