Илзезе нов доклад от изследователската компания Bloomberg Intelligence, който прогнозира голямо разместване на върха на пирамидата на производителите на електромобили. Това предполага, че настоящият глобален лидер Tesla няма да запази короната си задълго и ще бъде изпреварен от Volkswagen след около 18 месеца.

Докладът посочва факта, че групата Volkswagen вече продава повече електрически автомобили в Европа (310 000 автомобила, продадени през 2021 г. спрямо тези на Tesla, които са под 170 000, въпреки че последното е неофициална цифра, публикувана от Jato Dynamics) и миналата година регистрира удвояване на броя от продадените електромобили в сравнение с 2020 г. Присъствието на VW в САЩ все още е сравнително малко, въпреки че 37 200 автомобила са продадени през 2021 г. (утрояване на продажбите през 2020 г.), но производителят планира да стане по-популярен и тук.

Доказателство, че електромобилите на Volkswagen наистина са много популярни, е фактът, че повечето модели са разпродадени за 2022 г., въпреки че това може да се дължи отчасти на удължаването на графиците за доставка, причинено от многото кризи, засягащи света и цялата автомобилна индустрия.

Tesla също така публикува рекордни резултати от продажбите за 2021 г., като успя да продаде впечатляващите 936 222 електрически автомобила по целия свят. Това задвижи производителя на електромобили до 35 места в списъка на Fortune 500 благодарение на годишните приходи от 50 милиарда долара.

Докладът очаква глобалният пазарен дял на електрическите превозни средства да нарасне до 15% до 2025 г. от 6% регистрирани през 2021 г. Китай и Европа ще предизвикат това увеличение, както и САЩ, но в по-малка степен, тъй като се очаква само да достигат 6% микс от продажби на е-коли до средата на десетилетието.

На трето място по продажби на е-коли през 2025 г. Bloomberg поставя BYD, който е настоящият китайски лидер. Интересното е, че се прави прогноза, че BYD ще успее да запази лидерството си, но ще бъде следван отблизо от Changan и след това от Geely. Много тежка конкуренция ще бъде осигурена от Dongfeng, както и от двете големи EV стартиращи компании от Китай, Nio и Xpeng.

В случая на Ford докладът представя оптимистична гледна точка, насочваща към очаквания успех на F-150 Lightning, който се разглежда като първия важен електрически модел от традиционен автомобилен производител, който наистина помага за усвояването на EV в САЩ. Досега най-вече Tesla доминираше на пазара в САЩ, но позицията й на лидер ще започне да се оспорва от все повече и повече традиционни автомобилни производители, особено след 2025 - 2026 г.

Целият доклад на Bloomberg Intelligence е достъпен за безплатно изтегляне и се състои от 33 страници, пълни с информация. Отбелязваме, че все пак трябва да приемате този вид информация с недоверие, защото всъщност не отчита неочаквани смущения или пробиви на пазара, така че това е просто груба оценка, базирана на минали числа и настоящи тенденции.

Снимка: Unsplash

Виж още: Tesla показа стърчащите кабели на Cybertruck