Нека си го признаем: много често, когато правим луксозна покупка, вниманието ни сякаш се заковава върху цвета: дали да е в светлата или в тъмната гама, дали не е време да разчупим рамките с акцентен нюанс? Този избор, въпреки че си е first world problem, може да е напълно изтощителен. От BMW явно също са се сблъсквали с него, което ги е провокирало да представят по време на CES 2022 нещо наистина завладяващо: електромобил, който си сменя цвета само с едно натискане на бутона. Концептуалния iX Flow е “опакован” от дигитална хартия, подобна на тази, използвана при електронните четци, което му помага с едно плавно движение да промени цвета си от перленобяло до мистично сиво, съобразявайки се с метеорологичните условия или дори с настроението на шофьора.

Самият материал е разработен от студенти към Media Lab на Масачузетския технологичен институт и функционира с помощта на традиционните мастилени пигменти, използвани в печатарската индустрия. Всеки лист съдържа микрокапсули, заредени с отрицателно заредени бели и положително заредени черни пигменти. Стимулирането на тези капсули с електричество провокира мастилото на избрания цвят да се придвижи към повърхността на капсулата и той да стане доминантен. Както знаем, дигиталната хартия не изисква енергия през цялото време, а само в случаите, когато настъпва въпросната промяна на цветовете. Най-голямото предизвикателство е било прилепването на самия материал към иконичните форми на автомобила. За тази цел BMW са разработили модел на триъгълна мрежа, която да бъде водеща при разделянето на точни сегменти, които да прилепнат за едно идеално изпълнено покритие.

BMW все още не са обявили планове за интегриране на технологията в действителния си автопарк, в момента автомобилният производител работи върху адаптирането ѝ за различни части на автомобила, включително интериора. Въпреки това от автомобилния гигант напълно основано се гордеят, че са създали „първата кола в света, чийто външен цвят може да се променя с натискане на бутон“. Ако тази технология се докаже като успешна, някои от ежедневните ни проблеми като прекалено нагрят автомобил през горещите месеци може да остане в миналото. Въпреки че тогава изразът „това е само драскотина“ може да означава много по-голяма драма в сравнение със сегашното му значение.

Снимки: BMW

ВИж още: Sony обяви подробности за новия PlayStation VR шлем (ВИДЕО)