Автотитаните Mercedes и BMW започнаха да работят заедно по автономна кола по-рано тази година и вече имат оптимистичен план за нейната реализация. Компаниите обявиха, че техните самоуправляващи се коли от четвърто ниво ще могат да се движат по магистрали без човешка намеса, макар че зад волана все пак ще трябва да има човек. Тези модели ще имат функции като асистирано шофиране и автоматично паркиране и трябва да бъдат в свободна продажба най-късно до 2024 г.   

За да постигне това, Mercedes и BMW ще споделят общо 1200 от свoите експерти в областта на автономното шофиране, които ще работят по софтуер и хардуер за новите коли.

Освен автомобили за магистрали Mercedes и BMW планират да разработят и умни таксита за големите градове.

Постигането на автономия от четвърто ниво само за пет години ще бъде сериозен подвиг, имайки предвид че прогресът в тази насока през последните години бе слаб. Автопроизводителите претърпяха няколко спънки с технологията и нейната реклама, а в случаите с Uber и Tesla имаше и фатални инциденти. Истината е, че към момента изкуственият интелект често не е способен дори на прости неща, които шофьорите могат - например разпознаването на пешеходци и големи камиони.

Виж още: Корабът на SpaceX атакува Космоса през 2021 г.