Въпреки че още не сме го виждали в полет и все още е в тестова фаза, новият космически кораб на SpaceX е все по-близо до първия си комерсиален полет. Според вицепрезидента на компанията Джонтан Хофелер SpaceX се надява да изпрати Starship на първата си комерсиална мисия през 2021 г. Нещо повече, SpaceX вече разговаря с трима различни клиенти за този полет, които са големи мобилни оператори, искащи да изведат сателити в орбита.

SpaceX представи системата най-напред под името Big Falcon Rocket, след което преименува основната част на Starship, а ракетата - на Super Heavy. В момента се работи по два различни варианта на кораба и е възможно финалната му версия да комбинира най-добрите решения на двата екипа.

В завършен вид машината трябва да може да изведе товар до 20 метрични тона в геостационарна орбита и до 100 метрични тона в ниска околоземна орбита. По-нататък SpaceX планира да използва Super Heavy за товари до Луната и Марс, но преди това да се случи, цялата система трябва да претърпи още по-тежки тестове. Това ще стане през следващите месеци, а според Хофелер целта е да се излезе в орбита възможно най-бързо и дори още тази година, след което корабът да е напълно функционален до края на 2020 г. и готов за клиенти в началото на 2021 г.

Тагове: