Ако някога сте искали да притежавате кола, която може да се зарежда сама, скоро това може да стане реалност. Холандската компания Lightyear демонстрира своя прототип Lightyear One – автомобил с пробег от внушителните 725 км и с малка батерия, която може да се захранва директно със слънчева светлина.

Идеята е, че може да пътувате на дълги разстояния, защото Lightyear One не зависи от инфраструктурата за зареждане по начина, по който го правят традиционните електрически коли като Tesla.

Покривът и капаците на колата са покрити със соларни панели, които са подсилени с допълнително стъкло. Lightyear One е доста лека, за да може да извлича максимума от зареждането. Освен от Слънцето то може да идва и от електрическия контакт.

Самата Lightyear е относително млада компания, създадена през 2016 г. Нейните основатели най-напред създадоха прототип на захранвана от слънчевите лъчи кола, наречена Stella, с която спечелиха своя клас в World Solar Challenge в Австралия. Сега те се надяват Lightyear One да стане първият техен сериен модел.

Колата обаче няма да е никак евтина. Депозитът за една от предвидените 500 бройки е солените 119 000 евро, а доставките ще започнат едва през 2021 г. Това прави Lightyear One повече концепция, която може да си купите, отколкото серийна кола, но ако имате няколкостотин хиляди излишни евро, сега вече разполагате с още една опция за екологичен транспорт.     

Виж още: NASA планира да затъмни светлината от звездите с огромен щит