Toyota и Lexus обявиха, че към 2021 г. ще изкарат технология, която свързва умните превозни средства със заобикалящата ги инфраструктура. Японският гигант иска да накара колите да "говорят" както помежду си, така и със средата около тях, за да направят пътуванията максимално безопасни.

Наречена Dedicated Short-Range Communications (DSRC), технологията ще заработи най-напред в Съединените щати. Тя ще бъде част от превозни средства от марките Toyota и Lexus, продавани там от началото на следващото десетилетие.

DSRC позволява комуникация между коли и между коли и инфраструктура. Технологията вече е тествана доста, включително и в практически условия. С нея информацията за скоростта, местоположението и ускорението на автомобила може да се предава до няколко пъти в секунда. Това може да се използва от другите участници в движението за предотвратяване на сблъсъци и инциденти.

Пак в реално време ще се предава информация за потенциални опасности по пътя, бавни или спрели превозни средства, знаци, сигнали и пътни особености. DSRC използва седем канала в 5.9 GHz спектър, освободени специално за интелигентни транспортни системи.

Toyota и Lexus твърдят, че тази комуникация няма да доведе до допълнителни такси за мобилен интернет, както и че е стандартизирана, така че коли от двете марки ще могат да общуват и с автомобили на други производители.