Много от новите коли на BMW няма да имат тъчскрийн дисплеи заради продължаващия недостиг на чипове. Въпреки че компании като General Motors вече също бяха принудени да паузират производството или да орежат някои функции, в случая този пропуск е значителен. В наши дни тъчскрийн дисплеите са често срещана характеристика на много коли и липсата на такъв засяга начина, по който общувате с колата почти всеки ден.

Наред с това някои засегнати модели на BMW като седаните от трета серия и джиповете Х5 Х6 и Х7 ще изгубят и достъп до функцията за асистирано паркиране назад, при която колата паркира сама, след като веднъж е видяла как преминавате. Онези модели, които ще пристигнат без тъчскрийн, ще включват ваучер за 500 долара, но купувачите трябва да се разпишат, че са наясно с пропуска.   

Вместо такъв дисплей водачите ще трябва да разчитат на контролер в централната конзола до скоростния лост, чието управление прилича на работа с тъчпад. Тази функция не е толкова добре приета и едва ли са много онези, които биха я предпочели.

Най-лошата новина е, че собствениците на засегнатите BMW модели на практика няма да могат да разчитат на допълнително добавяне на дисплеи на по-късен етап.

BMW не е единствената компания, която прави такива компромиси. General Motors например се отказа от вграденото безжично зареждане и модули за управление на горивото.

Снимка: BMWs

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер