Lancia е име, което е известно на всички. Да, вярно е, че през последните няколко години марката не може да се мери с конкуренцията и повече залага на спомени от едно славно минало, отколкото на визия към бъдещето. Но това явно ще се промени. Заедно с Fiat, Chrysler, Citroën, Vauxhall и Peugeot Lancia е част от семейството на Stellantis. Както вече видяхме, повечето от тях вече се ориентираха към производството на електромобили, но Lancia си поставя още по-смели планове - да произведе три електрически превозни средства между 2024 и 2028 г., като в това число се включва нов Ypsilon, нова Delta и неназован „нов флагман“.

Марката получава и ново лого, осмо в своята 116-годишна история, което напомня за дизайна от 1957 г. Смята се, че до 2028 г. компанията трябва да предлага само електромобили, въпреки че Electrek прави забележка, че към момента Lancia продава само Ypsilon, и то само в Италия - съответно промяната няма да е чак толкова трудна.  
За да напомни за произхода си, от Lancia са създали скулптура, която да служи като „триизмерен манифест“ на структурите на дизайна. Изпълнителният директор на компанията Лука Наполитано я нарича Lancia Pu+Ra Zero, „произведение на изкуството, в което миналото и бъдещето са в непрекъснат контакт, в което елегантността е балансирана с радикалния дух на формите“. Pu+Ra е съкращение от Pure and Radical. 
Autocar отбелязва, че новите модели вероятно ще бъдат базирани на малката електрическа платформа STLA на Stellantis, която също се използва за Peugeot e-208 и Vauxhall Corsa Electric. 
Очаква се електрическите автомобили на марката да бъдат предлагани на европейските пазари, като останалите също остават като опции.

Снимки: Lancia

Виж още: Европа вече може да се похвали с най-голямата си система за съхранение на чиста енергия