Drako разкри второто си превозно средство на име Drako Dragon: смел нов електрически SUV на стойност 290 000 долара, който може да ускори от 0 до 100 км/ч за 1.9 секунди.

Първото ни представяне на Drako беше през 2019 г., когато компанията представи Drako GTE: изцяло електрически суперавтомобил с ограничено производство с безумни спецификации.

Базираната в Сан Хосе компания е основана от Дийн Драко, по-известен като съосновател и главен изпълнителен директор на Barracuda Networks, и Шив Сиканд, електроинженер и съосновател на IC Manage. Те промениха шасито на Fisker Karma, за да създадат електрическото превозно средство.

Днес експертите са впечатлени от задвижването на четиримоторни двигатели на Drako, като всеки двигател може да достигне диапазон на мощност от +225 kW до -225 kW. По онова време обаче те решиха, че GTE с каросерията на Fisker е по-скоро тестова версия за това впечатляващо задвижване и очакваха Drako да пусне нещо друго, създадено от нулата с нея.

Това нещо друго е Drako Dragon, който беше обявен миналото лято с някои тийзър изображения и спецификации, но сега получаваме цялостна визия за превозното средство. Dragon подчинява всичко на производителността благодарение на безумното електрическо задвижване, разработено от Drako.

Но Drako вече впечатлява с представянето си с GTE; Dragon блести със сливането на това ниво на производителност със зашеметяващ нов дизайн, възможен чрез изграждането на новото превозно средство от нулата. Drako претендира за някои "първи" постижения с Dragon, включително като "първият сериен SUV в света с изцяло структура от въглеродни влакна". Компанията твърди, че ще спести 50% от теглото на шасито.

Компанията също е готова за бъдещето с капацитет за зареждане до 500 kW. Drako също така очаква Dragon да има обхват от почти 700 км. Едно от най-големите подобрения спрямо GTE е интериорът. Това очевидно се позволява от форм фактора на SUV, но също и от факта, че GTE беше супер ограничен от шасито на Fisker.

Сега, както можем да анализираме производителността и дизайна, е очевидно, че Dragon не е евтин, но с цена от 290 000 долара това е значително подобрение спрямо цената от 1 милион на Drako GTE.

Dragon ще се произвежда в САЩ, като производството и доставките се очаква да започнат през 2026 г. Drako отвори резервации днес с депозит от 500 долара за обикновената версия или депозит от 5000 долара за модела First Edition, който е ограничен до 99 единици.


Снимка: Drako

Виж още: Volvo разкри електрически SUV EX90 като най-безопасната кола, която някога е произвеждал