Електрическите въздушни състезания току-що отчетоха значителна крачка напред. Компанията Airspeeder наскоро приключи първия тестови полет на своята летяща състезателна е-кола Alauda Aeronautics MK3. Пилот управлява летящата машина от разстояние над Южна Австралия и под зоркото око на австралийския авиорегулатор.

Машината може да лети на височина повече от 500 м и дава ускорение от 0 до 100 за 2.8 секунди. Система от сензори и радара предотвратява сблъсъците. Дизайнът на летящата кола е с цел минимизиране на времето за подготовка. Въпреки че машината на Airspeeder може да лети не повече от 15 минути с едно зареждане, екипът може да смени батериите само за 20 секунди.

Успешният тестови полет разчиства пътя за състезание от три части на летящи машини без екипаж, насрочено за края на тази година. В него ще се надпреварват до четири отбора, а при успех през 2022 г. ще видим коли, пилотирани от хора. Много от предизвикателствата пред електрическите полети като например малкият живот на батериите остават, но този тест и предстоящото състезание подсказват, че въздушните състезания бързо се превръщат в реална алтернатива.

Снимка: Airspeeder

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?