Компанията SkyDrive, която е финансово подкрепена от Toyota, проведе първия си тестов полет с екипаж на своята летяща кола след години на работа по нея. Машината, наречена SkyDrive-03, летя над японския град Тойота с пилот зад волана. Въпреки че не бе напълно автономен, полетът демонстрира какво наистина може да постигне летящата кола.

SkyDrive-03 се описва като най-малката електрическа летяща машина с вертикално излитане в света и обещава нова ера за градския транспорт. Тя има общо осем ротора, които ще ѝ помогнат да продължи полета си, дори ако има авария в един от тях.   

Разбира се, ще мине доста време, преди да видите колите на SkyDrive в небето над вас. Компанията се надява до края на 2020 г. да получи разрешение за полети извън тестовия район, а към 2023 г. вече трябва да има комерсиална машина с две места. Ако този план се сбъдне, той ще съвпадне с графика за премиерата на комерсиалните летящи таксита в Япония.

При всички положения сегашният успешен полет на SkyDrive отново загатва за недалечно бъдеще, в което по-малки летящи машини ще могат да облекчат трафика и да ускорят придвижването в препълнените градове.


Снимка: SkyDrive

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.