Почитателите на електромобили определено се чувстват изключително щастливи напоследък поради факта, че пазарът на тези коли започва да става все по-голям. Но понякога се появяват непредвидени обстоятелства, които буквално охлаждат ентусиазма. 

Такова например е фактът, че Hyundai изтеглят 25 564 бройки на Kona EV след съобщения за пожари вследствие на неизправности с батерията. Проблемът излезе на бял свят, след като един автомобил от модела се е запалил, докато се зарежда в Южна Корея, а друга бройка е избухнала в Монреал. Доставчикът на батерии на Hyundai LG Chem е заявил, че не е успял да определи причината за пожара след проведен следствен експеримент.

Hyundai обаче не са особено съгласни със становището на партньора си и смятат, че изтеглянето от пазара „е проактивен отговор на предполагаемо дефектно производство на батерии, използвани в превозните средства, което може да е допринесло за докладваните пожари“. От южнокорейския автомобилен гигант смятат, че подмяната на батериите и въвеждането на нови настройки на софтуера за управление е нещо, което може да е прекалено скъпоструващо за тях.

През юни тази година Hyundai пуснаха софтуерна актуализация за системата за мониторинг на батерията на автомобила, заявявайки, че това е с цел да подобри производителността и дълголетието на батерията, като същевременно добави диагностични функции за мониторинг на здравето. Явно решението на възникналите проблеми е било с прекалено краткотраен характер.

Снимки: shutterstock

Виж още: Имате прекалено много отворени прозорци в Chrome и компютърът работи бавно? Пробвайте това решение