Mercedes направи важна крачка към бъдещето на автономните автомобили, като представи технология, която позволява на водачите да свалят очи от пътя преди тях... но само ако са в Германия… и в задръстване… и от 2022 г.

Това става благодарение на разрешение на немския транспортен регулатор, което позволява на Mercedes да въведат автономна технология от трето ниво. Тази технология може да се заеме с някои елементи от шофирането, но водачът трябва да бъде готов да поеме контрол над колата във всеки един момент, когато системата поиска това.

В случая на Mercedes автопилотът се активира, за да позволи на водачите да проведат разговор по телефона, да сърфират в интернет или дори да гледат филм – все действия, които иначе са блокирани, докато автомобилът се намира в движение. 

Първите модели от S-класата на Mercedes с новата технология ще бъдат на пазара в началото на 2022 г. Автопилотът ще позволява да се ползват въпросните функции единствено когато колата се движи със скорост не повече от 60 км/ч, в натоварен трафик или задръстване. Нещо повече, функцията ще бъде ексклузивна само за Германия. За да може да се възползвате от нея в други страни, е нужно местните органи за регулация да са издали съответното разрешение.  

  

Кое прави технологията на Mercedes толкова важна?

В крайна сметка говорим за шофиране, без да има нужда да внимавате в пътя. Подобно решение е много важно за автоматизацията на шофирането, особено когато конкуренти като Tesla все още биват критикувани за несъвършенствата на техните автопилоти. Имайки предвид високоскоростните магистрали в Германия, приложението на автономната технология все още ще бъде ограничено, но гигант като Mercedes със сигурност няма да спре дотук.

Снимка: Mercedes-Benz

Виж още: Хванаха Tesla, че видеоигрите им са активни, докато автомобилът е в движение