С времето е доказано, че голяма част от шофьорите правят неща, които не би трябвало, докато са зад волана. Това с особено голяма сила важи и за притежателите на Tesla, но автомобилният производител наскоро попадна под наблюдение от американския транспортен регулатор, защото отиде по-далеч и позволи видеоигри в автомобила по време на шофиране.

Всъщност така или иначе само здравият разум и страхът да не бъдат хванати биха попречили на шофьорите да използват телефоните си, докато са на пътя. Съответно решението на Tesla не е чак толкова изненадващо. 

Но нека прегледаме фактите: на повечето места по света можете да получите огромни глоби, ако бъдете хванати да използвате телефона си по време на шофиране. Самите производители на смартфони се опитаха да идентифицират подобни дейности по време на шофиране и да предупреждават потребителите да не използват телефоните си точно тогава, но това се оказа недостатъчно за предотвратяването на опасната практика.

От друга страна Tesla отдавна заявиха, че ще интегрират видеоигри в произвежданите от тях превозни средства с цел „оптимизиране на забавлението“. Миналата година стана ясно, че Tesla дори разработва ново предизвикателство за геймърите заедно с екип за потребителски интерфейс в Остин, Тексас. Целта е да се изгради платформата Tesla Arcade, в която да бъдат вградени възможно най-много видеоигри. Разбира се, тогава се предполагаше, че те ще бъдат активни единствено докато колата е паркирана или се зарежда, но се оказва, че собствениците на Tesla могат да играят видеоигрите дори по време на шофиране. Фактът, че това се случва след предупреждение, че функцията трябва да се използва само от пътници, не е от особено значение в случая. 

Reuters съобщава, че американският транспортен регулатор вече разговаря с Tesla за опасенията си относно тази функция:

„Изразявайки загриженост относно катастрофи на превозни средства, свързани със разсейване, Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ заяви, че обсъжда с Tesla софтуерната актуализация на производителя на електрически автомобили, която позволява на потребителите да играят видеоигри на сензорен екран, монтиран пред таблото.“

Изявлението идва в момент, когато се очаква Tesla да пусне повече видеоигри на своята аркадна платформа.

Автомобилният производител има навика за празниците да изненадва клиентите си със софтуерни актуализации, съдържащи забавни нови функции. Миналата година това включваше три нови видеоигри, както и няколко забавни звукови ефекти. 

Снимка: Tesla

Виж още: Детето ви по всяка вероятност ще кара Tesla преди вас (ВИДЕО)