С наближаването на едно от най-мащабните автоизложения, това в Женева, напрежението нараства и всички производители хвърлят много сили в надпреварата. Голямо внимание привлича и Mitsubishi, като само след десет дни ще видим два нови модела на марката.

Започваме с един добре познат и доста успешен модел, чиято нова версия ще бъде представена официално през март в Швейцария. Това е Outlander PHEV, който идва с множество подобрения както отвън, така и отвътре. Първата версия на модела излезе на пазара през 2013-а и за няколко години се превърна в най-продавания plug-in хибрид в света. Само в Европа са продадени над 100 000 бройки от модела, отреждащи му първо място по продажби и на нашия континент. 2018 Mitsubishi Outlander PHEV ще се появи в автосалоните из Европа през есента на тази година.

Новата версия на Outlander PHEV притежава размери, достойни за SUV флагман. Дълъг е почти 4.7 метра и е широк точно 1.8 метра. Изтънченият екстериорен дизайн е допълнен от нова предна решетка и красиви LED светлини. По-агресивният вид на новия кросоувър на Mitsubishi е допълнен от по-голям заден спойлер и забележими двуцветни джанти с размер от 18 цола. Усещането за класа се пренася и в интериора, където са вложени нови, по-качествени материали както в тапицерията на салона, така и по таблото и обновените уреди за управление. Комфортът на пасажерите в задната част на автомобила е подобрен с допълнителни въздуховоди.

Под капака ще откриете нов 2.4-литров бензинов двигател, който заменя досегашния 2.0-литров стандартен за модела. Така автомобилът ще има по-висок въртящ момент, докато нивата на шум и вибрации в купето са снижени. Ще има и познатите два електромотора, но с повече мощност. Капацитетът на батерията също е увеличен с 15% до 13.8 kWh. Outlander PHEV и до момента е сред лидерите по дължина на пробега в този сегмент, а сега става още по-добър. Известно е, че Mitsubishi са сред пионерите при 4-Wheel-Drive технологиите и имат дългогодишен опит в областта. Сега освен стандартните режими - Normal и 4WD Lock, ще видим и Sport, който позволява по-директен контрол от водача. По-важен за кросоувър е може би режимът Snow, който е специално проектиран за по-уверено движение по хлъзгави настилки.

Другото ново попълнение на семейството на Mitsubishi се казва e-Evolution Concept. Това е технически прототип, който има за цел да обедини всички предимства на SUV автомобил, електрическо захранване и интелигентни системи за свързаност. Идеите на Mitsubishi Motors Corporation стават ясни и от слогана на новия проект - Drive your ambition ("Управлявайте амбициите си").

Новият концептуален модел изглежда изключително агресивно с издължени и много ниски прозорци. Екстериорният дизайн е допълнен от покритата със стъкло предна решетка, обградена от големи въздуховоди, които освен за спортния дух на кросоувъра се грижат и за охлаждането на спирачките. В задната част откриваме скосен прозорец, завършващ в характерна за марката шестоъгълна форма на задната врата. Измежду всички респектиращи форми на прототипа са скрити множество сензори и камери, грижещи се за безопасното движение. Интериорът е минималистичен с широк дисплей, простиращ се върху цялото табло. Той ще се грижи водачът да е винаги информиран за обстановката и да получи съвет за управлението, ако е необходимо. Два по-малки дисплея извеждат изображенията от камерите, разположени в предната и задната част на екстериора. 

e-Evolution Concept е изцяло електрически, с три електромотора. Батерията, която ги захранва, е разположена в средата на автомобила с цел снижаване на центъра на тежестта. Единият мотор е на предния мост, а останалите два - на задния. Страхотната 4WD система на Mitsubishi присъства и тук с много подобрения. Сред тях са електронното управление на вектора на тягата, както и подобреното поведение в завои. Конвенционалните хидравлични уреди за спиране са заменени от електрически. Всички тези иновации спомагат за много директен контрол и светкавична и точна реакция от автомобила при всяка команда.

Най-големият акцент е системата с изкуствен интелект, която е способна да се самообучава. Тя събира информация за стила на шофиране на всеки водач и така успява да се приспособи, за да предложи максимално комфортно пътуване и удоволствие от управлението. Данните за възможностите на водача се комбинират с информацията, която предоставят сензорите на автомобила за пътната обстановка, и автомобилът е готов да се погрижи за много високи нива на безопасност.

Неслучайно и двата нови модела са в SUV сегмента, където Mitsubishi изразява най-сериозни амбиции. Компанията иска да съчетае ефективността на автомобилите с удоволствие от шофирането им и е вложила много за тази цел. Повече информация за новите модели ще получим на самото изложение.