Малко изненадващо най-горещият пазар на е-коли в Европа се намира край хладните брегове на Балтийско море и по-точно в Латвия.

По данни от първите три тримесечия на годината латвийците са купили и регистрирали с 328 процента повече електрически коли спрямо същия период през 2019 г. Това е най-бързият растеж на продажби на е-коли в ЕС.

Така за периода януари-септември в Латвия са регистрирани 287 е-коли, 229 от които са на батерии, а 58 са хибриди. Макар тези цифри да са доста по-малки от големите автопазари в Европа като Великобритания и Германия, статистическият ръст позволява на Латвия да излезе на първо място, защото през първите девет месеца на миналата година са били регистрирани само 67 е-коли.

Това не е единственият пазар в ЕС, където има значителен растеж на продажбите на е-коли. В Словакия, Чехия и Естония растежът е в трицифрени проценти, съответно 316, 245 и 208 процента.

Изглежда, че балтийските държави са най-възприемчиви, що се отнася до тази нова и екологична форма на транспорт. Така например по-рано тази година Литва започна да плаща на гражданите си, които връщат старите си коли при покупка на нови, както и да раздава ваучери за билети за градския транспорт, скутери или е-колелета.

Снимка: shutterstock

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви