Една от последните нации, които очаквате да се присъединят към революцията на електрическите превозни средства - Саудитска Арабия, обяви намеренията си да произвежда и изнася електромобили. Най-големият износител на петрол в света има за цел да изнесе над 150 000 електромобила през 2026 г.

Саудитска Арабия публикува своята стратегия „Визия 2030“ за намаляване на въглеродните емисии, като същевременно постави нацията на път за стабилен икономически растеж.

Ключовата дума тук е стабилна. С около 17% от световните запаси от суров петрол икономиката на Саудитска Арабия до голяма степен зависи от него, което представлява почти половината от БВП на нацията.

Въпреки това, както видяхме през последните няколко години, цените на петрола могат да бъдат изключително нестабилни. Фючърсите на петрола станаха отрицателни за първи път в историята по време на ранните етапи на пандемията, тъй като търсенето рязко спадна. По-рано тази година цените на петрола се покачиха отново над 120 долара за барел с ограничен капацитет за предлагане и нарастващо търсене.

Освен това, тъй като изменението на климата става приоритет по целия свят, възниква въпросът кога ще видим пиково търсене на петрол и неизбежния спад.

2022 г. беше рекордна, тъй като страните по света работят за намаляване на въглеродните емисии и постигане на енергийна независимост. В резултат на това внедряването на възобновяема енергия и електрически превозни средства достигна нов рекорд и вече работи за намаляване на емисиите. Всъщност възобновяемите енергийни източници покриха изцяло глобалното нарастване на търсенето на електроенергия през първата половина на 2022 г.

Новите политики в повечето големи развити нации проправят пътя за значително намаляване на емисиите на CO2. Саудитска Арабия осъзнава това и ето защо се стреми да диверсифицира икономическите си интереси, като същевременно инвестира в бъдещето на нацията.

За да разшири износа си на петрол, Саудитска Арабия обяви, че ще произвежда и изнася електромобили с нулеви емисии. Тя наскоро реши да намали производството на петрол, като вместо това нацията насочва вниманието си към различен пазар с електрически превозни средства. Богатата на петрол страна обяви по-рано тази година, че се е ангажирала да закупи най-малко 50 000 (и до 100 000) електромобила от Lucid Motors като част от своя план „Визия 2030“. Стратегията включва въвеждане на усъвършенствани електромобили в Саудитска Арабия, като същевременно се увеличи непетролният БВП до 50% в сравнение с 16% днес.

Lucid разкри през 2018 г., че Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия е инвестирал над 1 милиард долара в стартирането на EV, като по-късно се разпространиха слухове, че инвестицията зависи от изграждането на производствена база от Lucid в страната.

Изглежда, че Саудитска Арабия планира да намали поне частично зависимостта си от петрола чрез износ на електромобили.

Снимка: Unsplash

Виж още: Автомобилите на BMW вече идват с мобилни игри в купето