Базираната в Китай фирма Urtopia използва популярния изкуствен интелект ChatGPT и го интегрира във велосипед като интерактивен помощник-пилот, обявявайки иновацията за "най-умния електровелосипед в света".

Компанията представи двуколесната машина за пръв път на изложението Eurobike 2023, претендирайки за мястото на първия в света електровелосипед, интегриран с чатбот, като разчупи "границите между колело и умно устройство".

Заедно с вградената във велосипеда функция за разпознаване на глас, Urtopia Smart E-Bike - наричан "велосипед с ум" - ще действа като спътник на колоездачите, като предоставя информация в реално време въз основа на индивидуалните им нужди.

Това включва GPS навигация, която помага на потребителите да стигнат по-бързо до дестинациите си, мерки за защита от кражби, за да бъде велосипедът в безопасност, функции за безопасност по време на движение и възможности за записване на данни, които обещават пътувания, "изпълнени с изненади и радост".

За тези, които се интересуват от използването на велосипеда за спорт, електронният велосипед е оборудван с интеграция с популярни здравни платформи като Apple Health и Strava. Съществува дори възможност за следене на сърдечния ритъм по време на колоездене чрез свързване на iWatch.

Въз основа на тези данни велосипедът автоматично ще регулира компенсацията на мощността, така че потребителят му да се наслади на най-доброто изживяване от упражненията и да може да кара по-дълго.

Интересното е, че фирмата разкри, че предложенията ѝ са привлекли вниманието на Хартмут Еслингер, известен основател на Frog Design и считан за мозъка, който стои зад концепцията за дизайн на Apple Snow White. Дуото работи заедно по Urtopia Fusion - артистичен електровелосипед, оборудван изцяло с въглеродни влакна, който може да се похвали с адаптивност за всякакви пътища и интелигентната система на компанията. Еслингер твърди, че Fusion е синоним на "iPhone в електронен велосипед".

Макар да не е ясно дали и кога тези интелигентни функции ще се разпространят сред потребителите на Urtopia по целия свят, това със сигурност е стъпка напред за личната мобилност. Изглежда, че няма да мине много време, преди чатботовете с изкуствен интелект да започнат да се движат заедно с хората в реалния живот.

Снимка: Urtopia / EIN Presswire

Виж още: Парализиран мъж може да ходи отново с нови мозъчни и гръбначни импланти