Изглежда, че Apple се насочва изцяло към технологията за смесена реалност. Смята се, че в допълнение към наскоро обявения Vision Pro фирмата от Купертино работи по по-достъпна версия на устройството. Но според нов патент това може да не е единственият хедсет, по който компанията работи.

Както беше открито от ZDNET, Apple си осигури нов патент тази седмица. Въпросният патент показва аксесоар в стил дисплей за глава (HMD), който може да побере iPhone или iPad. Съобщава се, че устройството ще може да работи като шлем за смесена реалност, захранвани от iPhone или iPad.

Аксесоарът е описан като нещо, което прилича на чифт очила с прикрепена регулируема каишка. В предната част, където е разположен контейнерът, се поставя iPhone или iPad на потребителя.

Ако това ви звучи малко познато, няма да сгрешите. Още през 2015 г. Samsung пусна на пазара система, захранвана от смартфон, наречена Gear VR. За разлика от други слушалки Gear VR разчиташе на телефон с Android, който изпълняваше функциите на дисплей и процесор, а самото устройство действаше като контролер. По-късно обаче производството му беше преустановено през 2020 г.

Важно е да се отбележи, че патентът не гарантира, че продуктът ще се появи. Има много патенти, които в крайна сметка никога не виждат бял свят. По същество всичко, което означава този патент, е, че инженерите на Apple мислят за това.

С обявяването на Vision Pro и датата на пускане на пазара през 2024 г. Apple насърчава разработчиците да ѝ помогнат да изгради екосистема за смесена реалност. Но с цената от 3500 долара вероятно няма да има много хора, способни да се възползват от това изживяване. Това обаче би се променило с по-достъпни шлемове, а устройство като това в патента би премахнало тази бариера за навлизане.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple вече работи по два шлема дни след анонса на Vision Pro