Да, вярно е, че iPhone 13 вече поддържа най-новия стандарт за безжична връзка Wi-fi 6, но според нов слух, идващ от гуруто в тази сфера - Ming-Chi Kuo, Apple ще се опитат да се доберат до най-модерните модули за iPhone 14. Според него обаче технологичната компания може и да удари на камък, понеже вече има недостиг на ключови компоненти.

Kuo разяснява евентуалния проблем с Wi-fi 6, като прави препратка към автомобилите на Tesla: те биха стигали по-бързо от точка А до точка B, ако имаха “път само за себе си”. Подобна е и ситуацията за Wi-fi 6 - тя разчита на обхват от 6 GHz и съответно единствено устройствата, поддържащи Wi-Fi 6e, ще могат да се облагодетелстват от метафоричната “липса на трафик”. Въпреки това Wi-Fi чиповете се нуждаят от компоненти, известни като LTCC (Low Temperature Co-fired Ceramic), а стандартът Wi-Fi 6e изисква повече от тях - според изчисленията на Kuo - около 5 пъти повече.
Единствената предимство на Apple е, ако те вече са изпреварили конкурентите си и компанията е започнала да подсигурява доставките си. Дали ще видим сценарий, подобен с недостига на чипове? Дори и Wi-Fi 6 няма как да ни каже.

Снимка: Shutterstock

Виж още: Шокиращо решение на Apple: скоро ще можем да ремонтираме устройствата си сами