Nvidia се надява да играе по-голяма роля в бъдещето на роботиката с платформата си Isaac, задвижвана от новата система Jetson Xavier. Ако това име ви звучи познато, това е така, защото разчита на един и същи процесор от Xavier Drive, който е самоуправляващ се SоC.

Xavier е над двадесет пъти по-бърз от съществуващата платформа Jetson TX2, разкрива днес на Computex главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг. Докато последният SoC е полезен за продукти като роботи за доставка и безпилотни машини, Хуанг нарича Xavie "първия компютър в света за интелигентни роботи".

Сърцето на Jetson Xavier има шест различни процесора: 8-ядрен централен процесор Arm; Volta Tensor Core GPU; две NVDLA чипове за дълбоко обучение, както и визуални, видео и графични процесори. Xavier е способен на 30 трилиона операции в секунда и ползва над 9 милиарда транзистора. Точно както при самоуправляващите се автомобили, цялата тази сила ще помогне с неща като обработка на сензори и компютърно виждане. В края на краищата един робот няма да бъде наистина интелигентен, докато не може лесно да маневрира през всякаква среда и естествено да взаимодейства с хора и други машини.

Jetson Xavier е ядрото на платформата за роботика Isaac на Nvidia, която следва инициативата Isaac, която компанията обяви миналата година на Computex, и неговия комплект за разработване на софтуер за интелигентни роботи. Придържайки се с темата "Нютон", компанията представи днес и Isaac Sim - виртуална среда за обучение на умни роботи. Nvidia показа миналата година по-проста версия на този симулатор, но тази последна версия е специално настроена за тренировъчни машини, задвижвани от новия SoC.

Разработчиците ще могат да се сдобият с Jetson Xavier за 1299 долара от август. На тази цена това не е нещо, което трябва да очаквате в типичната потребителска джаджа. Но се надяваме, че това ще доведе до по-впечатляващи роботи от Zenbo на ASUS.

Тагове: