Преди броени дни Tesla започна да предлага дългоочаквания Full Self-Driving абонамент за 199 долара на месец. Заедно с пакета Tesla предлага и хардуерен ъпгрейд срещу 1500 долара за онези собственици, които имат стар хардуер, който не е напълно съвместим с новия софтуер.

Проблемът обаче е, че преди това Tesla беше казала на същите тези собственици, че техните коли са съвместими с пълния набор от функции за самоуправление. Вместо това сега компанията не им позволява да се възползват от новата абонаментна схема, без да платят отново за хардуерен ъпгрейд, за който вече са платили.

Към момента всяка Tesla кола се предлага с Basic Autopilot – набор от функции като автоматичен престой в лента и автоматични спирачки. Full Self-driving пакетът добавя екстри като пълна навигация на автопилот и престрояване. Въпросният нов пакет може да се купи срещу 10 000 долара или 199 долара на месеца като абонамент. Първоначално цената беше по-ниска, но тъй като Tesla периодично добавя нови ъпдейти, цената респективно се увеличава.

Въпросът е, че от 2016 г. Tesla твърди, че всички нейни коли имат вграден Full Self-Driving хардуер, така че ще трябва да се плаща допълнително само за софтуер. В резултат всеки закупил Tesla между 2016 г. и 2019 г. досега живееше с разбирането, че не са необходими нови хардуерни ъпдейти.

Сега обаче излиза непредвиден разход от 1500 долара, и то за ранните клиенти на Tesla, които първи са гласували доверие на компанията. Крайно време е Tesla да порасне и да спре да лъже клиентите си, защото тя не е стартъп, а компания на 18 години.

Снимка: Tesla

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви