Прочутият изобретател Никола Тесла може би бил доволен, че и двете му имена са заети от компании за електрически автомобили, но радостта му може би ще е помрачена, че между двете няма никакво разбирателство. Все пак не всичко е чак толкова лошо: Nikola Corp. оттегля делото си за нарушаване на патенти на стойност 2 милиарда долара срещу Tesla Inc., тъй като основателят на Nikola - Тревър Милтън, е изправен пред наказателно дело по обвинения в измама, съобщи Bloomberg.

Според подадени документи в съд в Сан Франциско и двете компании са се съгласили да оттеглят всички насрещни искове една срещу друга. Преди време Nikola обвиниха Tesla в копиране на няколко патентовани дизайни, включително тези на предното стъкло, фюзелажа и страничната врата. Тогава от Tesla отрекоха обвиненията и повдигнаха обратен иск, за да бъде съдебната драма пълна.

През 2016 г. Nikola представиха полукамиона Nikola One, задвижван с водород, с обещание за пробег от 800-1200 километра без замърсяване. Въпреки това беше обвинен от финансовия регулатор на САЩ в измама на инвеститорите, поради видео, което доказваше, че камионът се движи под захранване, когато той просто се спуска надолу по хълм. Впоследствие срещу главния изпълнителен директор Тревър Милтън бяха повдигнати две обвинения в измами с ценни книжа и едно обвинение в измама. Тогава той отхвърли твърденията, но очевидно неволите на ръководената от него компания продължават и той предпочита да съсредоточи усилията си другаде, вместо да търси апетитното, но иначе малко вероятно обезщетение от компанията на Илон Мъск.

Снимка: Nikola Motors

Виж ощеВижте дали вашата Tesla е сред половин милион коли, които трябва да бъдат изтеглени заради дефекти