Програмите за размяна на задвижвани с бензин превозни средства срещу екологично по-чисти начини за транспорт продължават да набират сила в Европа. Най-новата държава, която изглежда решена да предлага възможността за значителни отстъпки за закупуването на е-колела, е Франция.

Нова инициатива на френските власти ще осигури до 2500 евро към покупката на нов е-велосипед. За да получат кредита, водачите трябва да се разделят със стара бензинова кола, която да отиде за скрап.

Целта на законодателството е двустранна. От една страна, подмяната на стари и неефективни бензинови превозни средства с е-колелета с нулеви емисии ще намали произлизащото от транспорта замърсяване във Франция. В същото време по-малките е-колелета ще освободят място по френските пътища, намалявайки трафика и задръстванията. 

Безвъзмездната помощ от 2500 евро е доста висока и дава на колоездачите няколко опции. Сред тях са дори новите модели на Peugeot, които струват практически същата сума.

Този тип разменна програма дебютира най-напред миналата година в Литва, където размерът на гранта бе само 1000 евро, но пък парите можеха да се използват за електрическо или обикновено колело, е-скутер, е-мотор или дори кредити за градския транспорт.  

Снимка: 9to5mac

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега