Кралство Саудитска Арабия прави някои големи стъпки в гейминг пространството през последните години. Чрез различни публични агенции то направи големи инвестиции в Capcom, Nexon, Nintendo, ESL Gaming, SNK и Embracer Group. И все още не е свършило: престолонаследникът Мохамед Бин Салман, когото множество разузнавателни агенции смятат за отговорен за бруталното убийство на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги през 2018 г., обяви планове да инвестира близо 38 милиарда долара в четири отделни програми, като повече от 13 милиарда от тях ще отидат за придобиване на „водещ издател на игри“.

Инвестициите ще бъдат направени от Savvy Games Group, изцяло притежавано дъщерно дружество на Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия, който се председателства от Бин Салман, смятан за архитекта на продължаващата гражданска война в Йемен, която доведе до около 377 000 смъртни случая. Ето как ще бъде разделена инвестицията:

- 18.7 милиарда долара за „поредица от миноритарни инвестиции в ключови компании, които подкрепят програмата за разработка на игри на Savvy“.
- 13.3 милиарда долара за „придобиването и развитието на водещ издател на игри, който да стане стратегически партньор за развитие“.
- 5.3 милиарда долара за инвестиране в „зрели индустриални партньори, които добавят стойност и опит към портфолиото на Savvy“.
- 533 милиона долара за „диверсифицирани инвестиции в разрушители на индустрията за разрастване на компании за игри и електронни спортове на ранен етап“.

„Savvy Games Group е част от нашата амбициозна стратегия, целяща да превърне Саудитска Арабия в най-добрия глобален център за сектора на игрите и електронните спортове до 2030 г.“, казва Бин Салман в съобщение на саудитската агенция за пресата. „Използваме неизползвания потенциал в сектора на електронните спортове и игрите, за да диверсифицираме икономиката си, да стимулираме иновациите в сектора и да увеличим още повече предложенията за развлечения и състезания в електронните спортове в кралството.“

Savvy Games Group очаква нейната стратегия да доведе до създаването на 250 компании за игри в Саудитска Арабия, генерирайки 39 000 работни места и увеличавайки приноса на индустрията към БВП на Саудитска Арабия до 13.3 милиарда долара – цената на придобиването на издателя – до 2030 г.

Няма индикации за това към кого Саудитска Арабия може да гледа, но това ще бъде голям ход, ако и когато това се случи. За сравнение Sony взе Bungie за 3.6 милиарда долара, Microsoft придоби Bethesda Softworks за 7.5 милиарда долара, а Take-Two спечели Zynga срещу 12.7 милиарда долара. Това, което стои на върха на класацията, е придобиването на Activision-Blizzard от Microsoft, което, ако и когато бъде завършено, ще струва 68.7 милиарда долара. Това вероятно ще задържи топ титлата известно време. И все пак, ако Savvy изсипе целия бюджет за една компания, тя със сигурност ще бъде сред първите пет големи.

Въпросът сега е кого може да има предвид Savvy Games Group? През август се появи слух, че Amazon иска да придобие Electronic Arts; това в крайна сметка беше опровергано, но наличието на EA под неговата шапка ще направи Savvy незабавно голям играч в международната гейм индустрия. Ubisoft е друг вечен фаворит за слухове за поглъщане, но е също толкова известен с това, че се съпротивлява на подобни опити и наскоро взе голяма част от парите от Tencent, което всъщност укрепва независимата основа на французите. Ubisoft също не струва близо 13 милиарда долара: по време на инвестицията на Tencent тя имаше приблизителна публична оценка от 5.3 милиарда долара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google Stadia най-сетне завършва агонията си