Polestar обича да провокира автомобилните ентусиасти и е време да го направи отново. При представянето на компактния SUV Polestar 4 всички бяха изумени, че на него му липсва задно стъкло. За да не представлявате заплаха на пътя, на ваше разположение обаче е камера за обратно виждане с изключително висока разделителна способност. Решението е доста смело - дори на фона, че вече виждаме модели, при които огледалата за странично виждане биват изместени камери и екрани за ориентиране на водача.

 
В случая с Polestar 4 замяната на задното стъкло удължава визуално автомобила, докато монтираната на покрива задна камера е позволила на конструкторите да подобрят максимално аеродинамичните свойства на автомобила, както съобщава Wired. 
Polestar твърди, че дизайнът има и друга цел, а не само да подобри пробега. 
"В миналото винаги се е налагало да осигуряваме отвор в задната част за физическо огледало", казва ръководителят на дизайна на Polestar Максимилиан Мисони пред Wired. "Технологията на камерите сега е с много висока резолюция, работи добре през нощта, а софтуерът постоянно се обновява, така че с течение на времето можем да добавяме стойност в системата." 
"Можем да премахнем задния прозорец и да преместим цялата конструкция по-назад", добавя Мисони. "Това създава пашкул." 
Мнозина обаче се притесняват, че ако поради системен бъг камерата за задно виждане изключи, това би създало доста опасна ситуация. А регулаторите никак не харесват дори смътната идея за такава.  

Снимки: Polestar

Виж още: Tesla започва годината с нови рекорди