Пролетта може да е тук, но мразовитите сутрини не са ни напуснали напълно. Вероятно много от нас се ядосват, че се налага отново да почистваме превозните си средства от скреж (на някои места сняг), а и да посвещаваме време да подгреем автомобила, преди да потеглим. Разбира се, собственикът на съседния гараж няма подобни проблеми, нито пък съседът, който потегля със служебния автомобил. Но възможно ли е времето за подгряване на автомобил да е мит?  


Според Министерството на енергетиката на САЩ повечето автомобили, произведени след 1980 г., не трябва да се загряват за повече от 30 секунди. Всъщност те казват, че при работа на празен ход автомобилът ви може да "изразходва от четвърт до половин галон гориво на час, в зависимост от размера на двигателя и използването на климатика". Правилото за 30 секунди се препоръчва и от повечето производители. 
Според специалистите двигателят на автомобила всъщност ще се загрее по-бързо, докато се опитвате да стигнете до местоназначението си, вместо да стои на празен ход. Освен че губите време и пари, този навик може да повреди автомобила ви.  
"Прекомерния престой на празен ход може действително да повреди компонентите на двигателя, включително цилиндрите, запалителните свещи и изпускателната система", според Департамента за качество на околната среда на Юта. "Много от компонентите на автомобила - включително лагерите, гумите и системата на окачването - се загряват само когато автомобилът се движи. Трябва да работите на празен ход не повече от 30 секунди, за да може маслото да циркулира в двигателя".  
Днес автомобилите са оборудвани със системи за впръскване на гориво, които изискват много малко време, за да бъдат правилно смазани. Все пак от Consumer Reports напомнят да не форсирате двигателя прекалено силно, докато температурният индикатор не се измести от показанията за студено. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Hyundai обеща, че ще запази бутоните на автомобилното табло