Немският производител на автомобили Porsche обяви, че ще използва 3D принт технология, за да достави редки резервни части за ретро автомобилите на марката. Технологията ще се използва за части с малък обем на производство, научихме от topgear.com.

За пример използваме лагера за освобождаване на съединителя на Porsche 959. Имайки предвид, че са произведени само 292 автомобила от този модел и резервните части за него отдавна са изтеглени от пазара, намирането на този лагер би било “мисията невъзможна”. Е, вече не.

Процесът на изработка на частите включва прахообразна стомана, която се нанася върху работна плоча чрез компютризиран процес. Нанесеният слой е с дебелина по-малка от 0.1 мм. След това в инертна среда се използва лазерен лъч, за да се разтопи прахът и да се получи стоманен слой. По този начин слой по слой се изгражда цялата част. След това се правят тестове под напрежение, за да се провери дали изградената част няма да се разруши. От Porsche споделят, че всички тестове на части досега са преминали успешно. В крайна сметка частта се монтира в тестов автомобил и някой щастливец провежда “разширени” практически тестове.

Благодарение на успеха на метода от Porsche го използват за 8 части, всички стоманени или от различни сплави. В момента се тестват още 20 части, за да се провери дали са подходящи за изработка по 3D принт технологията.