Aston Martin разкри официално серийното производство на първата си електрическа кола Rapide E. Електрическият седан ще бъде и първата официална е-кола на Джеймс Бонд.

С това завършва успешно една истинска сага, която започна още през 2015 г. Тогава Aston Martin разкри прототип на своя модел Rapide, който бе преработен за електрическо задвижване. По-нататък компанията продължи работата по модела заедно с инженерното подразделение на отбора от Формула 1 Williams. Преди няколко месеца Aston Martin показа прототипа на новата е-кола, а сега я разкри официално на автоизложението в Шанхай.

Aston Martin Rapide E има 800V батерия, която осигурява пробег от над 300 км и един час зареждане ви дава батерия, годна за 100 км. Максималната скорост е 250 км/ч, а ускорението до 100 км/ч става за около 2 секунди.

Със съвместим 800V изход Aston Martin казва, че Rapide E може да зарежда капацитет за пробег до 400 км в диапазона на час. Той също е оборудван с вградено зарядно устройство за зареждане на ниво 2. Компанията не е определила скоростта на зареждане, но казва, че тя трябва да зареди напълно батерията „само за 3 часа“.

Aston Martin ще произведе принципно скромните 155 бройки от новата кола, а за да разберете цената, ще трябва да направите заявление за покупка. Компанията възнамерява да продължи плановете си за електрическо задвижване, като за целта възстанови своята серия Lagonda, която компанията описва като първата в света луксозна марка с нулеви вредни емисии.