Самоуправляващите се коли обикновено се нуждаят от сериозна система от радари и сензори, подпомагани от подробни карти, за да знаят къде се намират. Компанията Wayve обаче иска да даде на умните коли повече независимост. Тя демонстрира прототип на автономна кола – модифицирано Renault Twizy, което се движи из градчето Кеймбридж, използвайки само камери и базова GPS навигация от телефон.

Тази кола никога не е излизала на пътя преди и има натрупани само 20 часа тренировъчни данни. Въпреки че колата не знае, че трябва да кара от обратната страна на пътя, компанията е успяла да програмира нейния изкуствен интелект така, че да бъде относително адекватна в реални условия. Автомобилът се учи да кара като човек чрез имитация и затвърждаване с помощта на компютърна визия, която следва желания маршрут. Освен това системата обработва само онези функции, които са най-важни в дадения момент. Това не само позволява да реагира бързо, но и значително намалява натоварването върху процесора. Според Wayve, въпреки че сегашните автономни коли често изискват мощни компютри и оборудване, техният изкуствен интелект се нуждае просто от еквивалента на модерен лаптоп.

Независимо от това технологията няма да влезе скоро в ежедневна употреба. Колата е тествана при ниска скорост и слаб трафик, а човек поема волана, когато трябва да паркира. Все пак това е още една стъпка към момента, в който умните коли ще могат относително лесно да се придвижват по непознати пътища.