Всички познаваме добре GPS навигацията през Google Maps или друг вид услуга, но дали можем да получим такава и отвъд нашия свят? Според NASA и Intel това е напълно възможно – всъщност в колаборация те вече изследват начини за предоставяне на навигация на нови планети с помощта на изкуствен интелект. Подробно представяне на тази планетарна навигация Intel направиха на 16 август.

Системата, която дава указания за навигация, успява да прави това чрез сателити, разположени около земното кълбо. Ако NASA опита да разположи такива около всяка луна или планета, която бихме искали да изследваме в бъдеще, това ще е много времеемко и скъпо, затова идеята за извънземна навигационна система е малко по-различна. Ако системата с изкуствен интелект се обучи чрез множество изображения на повърхността на небесното тяло, впоследствие астронавтите, които стъпят на него, ще могат да снимат конкретния район и системата ще разпознава точно къде се намират те, анализирайки го, а също да даде инструкции за навигация.

За да тестват системата си, учените са създали виртуална луна с 2.4 милиона изображения към нейната „повърхност“, направени така, сякаш са заснети от луноход на място. Изкуственият интелект ги е анализирал и сглобил така, че да създаде виртуална карта на луната, а това от своя страна е било достатъчно, за да създаде навигационна система. Следващата стъпка ще бъде да се пробва системата, използвайки данни от истинско небесно тяло – Марс. Вече имаме значително количество сателитни изображения, за да бъде тестът успешен.