Оказва се, че OnePlus 9 и OnePlus 9 Pro имат интересна „оптимизация“, що се отнася до някои приложения. На практика OxygenOS анализира приложенията в реално време и решава кои от тях да ограничи като използване на системни ресурси, за да увеличи живота на батерията. При тестовете в популярния бенчмарк Geekbenсh обаче OnePlus 9 и OnePlus 9 Pro са предложили само работа с пълна мощност, която не отговаря на реалните условия и в резултат бенчмаркът счита това за машинация.  

Ето защо Geekbench реши да извади OnePlus 9 и OnePlus 9 Pro от своята база данни с аргумента, че това е манипулация, защото операционната система предпочита определени приложения пред други, а не предлага всички ресурси на приложението, което се нуждае от тях. 

След този случай други телефони на OnePlus също ще бъдат подложени на проверка, за да се види дали същото се отнася за тях.

Това е нов вид манипулация, която не е същата, използвана от други производители, които настройват телефоните си така, че да игнорират термалните ограничения при бенчмарк тестовете. Вместо това OxygenOS засилва представянето по време на тестовете, докато всяко друго приложение страда от това. Крайният резултат е същият – резултатите от теста показват ниво на производителност, което чисто и просто не е налично за повечето приложения. Засега OnePlus не е излязла с официална позиция.

Снимка: GSM Arena

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии